Top jógové cviky pro ženy

Cvičení jógy je v současné době velmi populární, existuje mnoho jejích druhů a odnoží, a přestože roste počet zájemců i mezi muži, jejími fanoušky jsou většinou ženy. Jóga přináší pružné tělo i zklidnění mysli, je však dobré mít na paměti, že jóga jako systém byla v historii vytvářena muži pro muže, a ne všechny jógové praktiky a cvičení jsou vhodné také pro ženy a jejich energetický systém.

V následujícím výběru představujeme cvičení, která lze díky jejich pozitivním účinkům na ženský organismus považovat z našeho pohledu za „top“ jógové cviky pro ženy. Lze je cvičit jednotlivě anebo jako sestavu, která kompletně procvičí vaše tělo a rozproudí vaši energii. Jednotlivá cvičení provádíme 1-2 minuty, celá sestava pak zabere zhruba 20 minut. Cvičte s potěšením, nikoliv na výkon, zhluboka dýchejte, mezi cviky dělejte krátké přestávky a vnímejte své nitro. Naslouchejte svému tělu a řiďte se svými pocity, které vám nejlépe poradí, která cvičení jsou pro vás nejvhodnější. Cvičení ukončete několikaminutovou relaxací vleže na zádech.

1. Protažení páteře

Posadíme se do pohodlného sedu a rukama uchopíme kotníky. S nádechem překlopíme pánev dopředu, protáhneme páteř a vypneme hrudník. S výdechem překlopíme pánev dozadu a vyhrbíme záda. Plynule přecházíme z jedné pozice do druhé, hlava se nepohybuje nahoru a dolů, ale jemně následuje pohyb těla. Pomocí přitažení a uvolnění rukou prohloubíme protažení páteře v obou směrech.

Cvičení aktivuje celou páteř, podporuje proudění mozkomíšního moku a otevírá dva hlavní energetické kanály podél páteře. Stimuluje tok energie v páteři.

2. Kroužky pažemi

V jednoduché pozici umístíme ruce na ramena, lokty jsou ohnuté a jemně se dotýkají žeber. S nádechem začneme opisovat kruhy oběma lokty vpřed, k sobě a nahoru, s výdechem pokračujeme v kroužení lokty dozadu, lopatky stáhneme co nejvíce k sobě a dokončíme pohyb do výchozí pozice. Pohybem paží jemně masírujeme žebra a plynule pokračujeme v kroužení.

Cvičení protahuje oblast krku a ramen, otevírá hrudník a aktivuje srdeční centrum. Podporuje proudění lymfy v horní části těla a zvyšuje dechovou kapacitu plic.

3. Kroužení pánví

V jednoduché pozici umístíme dlaně na kolena. Začneme kroužit trupem směrem doleva, s nádechem dopředu, s výdechem dozadu. V polovině cvičení změníme směr a kroužíme doprava. Protahujeme páteř ve směru pohybu, pohyb vychází z pánve.

Cvičení uvolňuje napětí v pánvi, aktivuje spodní čakry a podporuje proudění energie v břiše. Prospívá ženským orgánům a jemně masíruje orgány trávicí soustavy.

4. Protažení sedacího nervu

Sedíme se vzpřímenými zády a s nataženýma nohama před sebou. S nádechem vytáhneme páteř, předkloníme a chytíme se za prsty nohou, popřípadě tam, kam dosáhneme. Páteř je protažená, hlava v prodloužení páteře. S výdechem uvolníme a přiblížíme bříško ke stehnům a hlavu ke kolenům. Střídáme obě pozice. Pohyb je veden z oblasti středu těla.  

Cvičení protahuje záda, hýždě a celou zadní stranu nohou, aktivuje energetické dráhy zadní strany těla (zejména meridián močového měchýře), jemně masíruje ženské orgány. Uvolňuje vnitřní napětí a dodává energii.

5. Výpady nohama

Položíme se na záda, ruce spočívají volně podél těla. S nádechem zdvihneme hlavu z podložky, ruce s propletenými prsty založíme pod zadní část krku a přitáhneme kolena k hrudníku. S výdechem propínáme střídavě obě nohy do protažení rovnoběžně s podložkou. Pohyb vychází z oblasti středu těla, bederní část páteře je pevně opřena o podložku, krční páteř je fixována dlaněmi.

Cvičení aktivuje oblast středu, povzbuzuje činnost střev, podporuje vylučování a vyrovnává energii prány a apány. Protahuje dolní končetiny a uvolňuje stagnace v oblasti pánve a břicha.

6. Pánevní zdvihy

V lehu na zádech pokrčíme nohy v kolenou a položíme chodidla celou plochou na podložku v úrovni boků. Ruce leží volně podél těla nebo přidržují kotníky. S nádechem zdviháme pánev a trup směrem nahoru, s výdechem pokládáme zpět na podložku. Postupujeme pomalu, pánev zvedáme jako první a pokládáme jako poslední. Plynule přecházíme z jedné pozice do druhé.

Cvičení podporuje činnost ledvin a močového měchýře, prospívá ženským orgánům a aktivuje štítnou žlázu a hypofýzu.

7. Kočičí hřbet

Zaujmeme pozici na všech čtyřech, kolena umístíme na šířku boků, dlaně na šířku ramen, prsty směřují dopředu. Ruce i nohy jsou v pravém úhlu k tělu. S nádechem prohneme páteř směrem dolů, bradu vytáhneme dopředu a mírně vzhůru, s výdechem páteř vyhrbíme, brada směřuje k hrudníku. Plynule přecházíme z pozice do pozice.

Cvičení protahuje celou páteř, působí příznivě na ledviny a na ženské orgány.

8. Pozice trojúhelníku a pozice dítěte

Z pozice na čtyřech zvedneme pánev nahoru jako vrchol pomyslného trojúhelníku. Chodidla a dlaně jsou na šířku boků, prsty rukou roztažené. Hlava volně spočívá mezi rameny, brada je lehce přitažená k hrudníku. Setrváme v pozici, zhluboka dýcháme. Pro usnadnění cvičení se můžeme lehce pohupovat dopředu a dozadu nebo ze strany na stranu. Na závěr cvičení přejdeme zpět do pozice na čtyřech a poté do pozice dítěte, kdy pánev spočívá na patách, čelo na zemi, a ruce volně podél těla dlaněmi vzhůru.

Pozice trojúhelníku podporuje prokrvení horní části těla a hlavy, ulevuje srdci a vnitřním orgánům, působí blahodárně na nervový systém. Pozice dítěte prohlubuje efekt předchozího cvičení, odstraňuje únavu a podporuje intuici.